Всім відомо, наскільки смачна варена кукурудза з сіллю. Сей продукт, який був колись основною їжею американських індіанців, чудово прижився в Європі, і користується величезною популярністю. У будь-якого підземного переходу на міні-ринках в сезон дозрівання цієї зернової культури можна зустріти бабусь, що пропонують покуштувати солодкою, соковитою, вареної кукурудзи, а ті, хто відпочивав на Чорному чи Азовському морях, самі не раз купували гарячу кукурудзу у курсують по пляжу місцевих жителів.Пропоную замовити Лимагрен РУ


Хтось вирощує кукурудзу на своїх городах, але зовсім не секрет, що багато дачники, а також жителі сіл і деякі грибники нерідко здійснюють нальоти на колгоспні кукурудзяні поля з тим, щоб поласувати солодким маїсом. Інколи в запалі такий «кукурудзяного полювання» люди набирають занадто багато качанів кукурудзи, які просто неможливо з’їсти за один присід. І тут гостро постає питання: як зберігати кукурудзу або навіть заготовити їх на зиму, щоб потім не купувати крихітні баночки консервованої кукурудзи для приготування салатів, адже в салатах та інших стравах кукурудза теж дуже смачна.
Як зберігати свіжу кукурудзу в холодильнику
зберігання кукурудзи

Для того, щоб як можна довше зберегти кукурудзу в холодильнику, з кукурудзяних качанів потрібно зняти всю лушпиння і видалити коричневі волокна. Далі потрібно наповнити водою велику широку каструлю або миску, додати у воду кубики льоду, лимонний сік і сіль (з розрахунку 1 чайна ложка на літр води). Потім слід помістити в одержаний розчин очищені качани кукурудзи приблизно на 15-20 хвилин, після чого потрібно відокремити зерна, кочеригі викинути, а воду злити через друшляк. Зерна зберігають в герметичних зіп-пакетах. При такому способі зберігання кукурудзяні зерна залишаються придатними в їжу протягом трьох тижнів.
Як зберігати кукурудзу в качанах
Якщо ви не хочете возитися з відділення зерен від кочеригой, пропонуємо вам зовсім простий спосіб зберігання кукурудзи в холодильнику: очистіть кукурудзу від листя (лушпиння), видалите волокна, запечатайте в пакеті з застібкою і приберіть в холодильник. Недолік такого зберігання полягає в його нетривалість. Справа в тому, що звичайна кукурудза вже після закінчення трьох днів починає втрачати свою солодкість. Винятком є солодкі сорти кукурудзи, які можуть зберегти свої смакові якості до 10 днів, але цього мало. Адже хочеться не тільки поласувати кукурудзою у сезон протягом декількох тижнів, але й запастися нею на зиму. Для тих, хто цікавиться способами тривалого зберігання кукурудзи, пропонуємо наступні рецепти заготовляння кукурудзи про запас.
Як зберігати кукурудзу взимку
зберігання кукурудзи

Кукурудзу можна заморозити або законсервувати. Морозити кукурудзу можна як в качанах, так і в зернах. Для того щоб заморозити кукурудзу в качанах, потрібно так само, як і в попередніх способах зберігання, очистити її від листя і волокон коричневого кольору, видалити за допомогою гострого ножа всі зіпсовані зерна, а також зрізати недозрілі частину качана (кінчик кукурудзи). Потім закип’ятити воду у великій каструлі, а також приготуйте миску з крижаною водою. Далі по черзі опускайте кукурудзяні качани то окріп, то в крижану воду, витримуючи їх по 2-3 хвилини. По закінченні цієї процедури викладіть кукурудзу на чисте сухе рушник і просушіть. Коли качани висохнуть, загорніть кожен з них окремо в харчову плівку і помістіть в морозильну камеру.
Практично ту ж процедуру проробляємо і для заморожування кукурудзи в зернах, з тією лише різницею, що після висихання качана потрібно ножем зрізати зерна, упакувати їх в зіп-пакет і відправити в морозилку. Якщо ви заготовлює багато кукурудзи, радимо писати на упаковці дату, оскільки зберігатися така кукурудза може до півтора років і коли прийде час заготовляти кукурудзу на наступний рік, ви будете знати, яку кукурудзу потрібно використовувати, а яка може ще полежати.
зберігання кукурудзи

Для консервування кукурудзу слід очистити і відварити протягом 10 хвилин, остудити, зрізати з кочеригой зерна і укласти їх в стерилізовані банки приблизно на 9/10. Потім потрібно залити зерна солоної, холодною кип’яченою водою, (розсіл готується з розрахунку 1 ч. л. солі на літр води), нещільно закрити банки кришками і поставити в прохолодне місце на 2-3 тижні. По закінченні цього терміну долити в банки з кукурудзою кип’яченої води, щоб вона повністю покривала зерна кукурудзи, банки щільно закрити кришками і поставити їх в холодильник. Термін зберігання такої кукурудзи від 2 до 3 місяців.
Як зберігати варену кукурудзу
Якщо перед вами постало завдання зберегти варену кукурудзу в холодильнику, то візьміть на озброєння одну маленьку хитрість: кукурудза дуже любить вологу. Тому залишайте після варіння кукурудзу в каструлі з відваром і коли він охолоне, приберіть в холодильник. Звичайно, це не дуже зручно – зберігати величезну кастрюляку в холодильнику, але заради того, щоб все це час насолоджуватися соковитою кукурудзою, можна і потерпіти незручності.