Кукурудза є однією з найкорисніших продуктів, який використовується людством щодня у величезних кількостях.
Вона застосовується в кулінарії, косметології і навіть промисловості.
У даній статті мова піде про те, чим зумовлені корисні властивості кукурудзи, які вона містить цінні речовини.
Кому може бути корисна, а при яких особливостях може і нашкодити.Купити корисну та смачну кукурузу можна на цьому сайті https://lgseeds.ru/products/mais_grain/

В кінці статті наводяться корисні поради та рекомендації щодо вибору кукурудзи в магазині, а також правильному зберіганню продукту в домашніх умовах.

Корисні властивості продукту
Згідно думку більшості вчених, кукурудза здатна знижувати ризик інсульту і серцево-судинних захворювань, онкології.

Крім того, при регулярному вживанні цього продукту практично неможливо захворіти на діабет.

Корисні речовини, що містяться в кукурудзі, позитивно впливають на роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту і уповільнюють процеси старіння організму на клітинному рівні.

При вживанні підвищується імунітет, поліпшується зір, а метаболізм організму «розганяється», що сприяє поступово зникати зайвої ваги.

У разі ж нестачі маси тіла вагу поступово приходить в норму.

Кукурудза дуже підходить людям, які хочуть наростити м’язову масу природним чином. В даному продукті багато білка і його засвоюваність вище, ніж у м’ясного.

Корисні речовини
Корисні речовини в кукурудзі

Які містяться в кукурудзі?
Вітаміни: Мікроелементи: Макроелементи:
Вітамін A;
Вітамін B1;
Рибофлавін (віт. B2);
Вітамін B3;
Вітамін В4;
Вітамін B6;
Фолинвая кислота (віт. B9);
Вітамін E;
Біотин (віт. H);
Вітамін PP.
Залізо;
Йод;
Кобальт;
Кремній;
Марганець;
Мідь;
Молібден;
Селен;
Сірка;
Фтор;
Хром;
Хлор;
Цинк.
Магній;
Кальцій;
Калій;
Натрій;
Фосфор.
Кому корисна кукурудза?
При відсутності протипоказань до вживання, кукурудза може бути корисна людям всіх вікових груп і категорій.

Особливо корисна вона людям приклонных років, так як в літньому віці поганий зір зустрічається досить часто, а кукурудза покращує його.

Кукурудза корисна при фізичних і розумових нагрузкахНе завадить пари качанів кукурудзи в день і людям, зайнятим інтенсивною розумовою працею: студентам, школярам, вчителям, лаборантам.

Лікарі нерідко радять вживати кукурудзу при частому емоційному перенапруженні, недосипу і втоми.

Не можна недооцінювати користь кукурудзи і для жінок, так як вона благотворно впливає на жіночу статеву систему. Протягом менструальних болів полегшується, а в зрілому віці клімакс проходить менш помітно.

Позитивно впливає даний продукт і на стан репродуктивної системи в цілому.

Доведено, що під час вагітності кукурудзяний відвар знімає набряки і допомагає пережити навантаження, пов’язані з виношуванням плоду і токсикозом.

Протипоказання і шкоду
Кукурудза протипоказана до вживання в їжу при таких недугах:

Підвищене згортання крові;
Захворювання ШЛУНКОВО-кишкового тракту в період загострення;
Тромбофлебіт;
Знижений апетит і низька вага;
Індивідуальна непереносимість.
Зрозуміло, вживати кукурудзу у величезних кількостях не рекомендується, так як це принесе організму тільки шкоду.

Відео: «Кукурудза: користь і шкода»

Калорійність та поживна цінність
Кукурудза належить до среднекалорийным продуктів. У 100 грамах цукрової кукурудзи міститься близько 100 — 110 ккал.

Так само в тій же кількості продукту міститься:

Білків — 3,3 м;
Жирів — 1,3 м;
Вуглеводів — 23 р.
Корисно знати
Відео: «Як приготувати кукурудзу?»

Як вибрати кукурудзу?
При виборі кукурудзи слід звернути особливу увагу на зерна: вони не повинні бути темно-жовтими і сухими. Такі зерна свідчать про те, що кукурудза залежалася на прилавку і вже давно є старою, для готування не підходить.

Стара кукурудза на відміну від молодої при варінні залишається м’якою всередині і твердої зовні (шкірка не розм’якшується).

Молоду кукурудзу відрізняють тугі качани яскраво-зеленого кольору і трохи вологі волокна.

Від покупки очищених качанів краще утриматися, так як вони зіпсуються дуже швидко.

Якщо і очищати кукурудзу, то тільки безпосередньо перед приготуванням.

Відразу після збору кукурудзи цукор в зернах починає природним чином перетворюватися в крохмаль, смакові якості поступово погіршуються, тому варити качани треба негайно.

Як зберігати кукурудзу?
Для того, щоб кукурудза була придатна до використання в їжу дуже довгий час, існує універсальний спосіб її зберігання.

Консервування — один із способів зберігання кукурузыСначала потрібно звільнити качани від лушпиння і видалити кісточку. Далі треба взяти масивну ємність, налити туди чисту воду з кубиками льоду, додати на кожен літр чайну ложку солі і свіжовичавлений сік лимона.

Після цього кукурудзу викладають у підготовлену воду і залишають на півгодини. Після закінчення даного часу з качанів зерна видаляють, а зайву рідину зливають через друшляк.

Зберігати зерна потрібно в закритому пластиковому контейнері і обов’язково в холодильнику.

При дотриманні всіх умов зберігання кукурудза буде придатна в їжу протягом трьох тижнів.

Сфери використання
Косметологія і рецепти оздоровлення.

Кукурудзяне борошно можна використовувати в якості шампуню-маски для волосся: для цього необхідно взяти 3-4 ложки борошна і насипати в глибоку миску середньої величини. Залити двома склянками теплої води (або трав’яного відвару), після чого ретельно перемішати до утворення піни.

Суміш не тільки чудово видаляє з волосся бруд, жир і пил, але і змушує рости волосся густіше, сильніше і швидше.

Для додання волоссю додаткового блиску і м’якості можна додати в саморобний шампунь чайну ложку кокосової олії. Якщо з кількістю масла не переборщити, то воно не осідає на волоссі жирної, незмивною плівкою, а лише зволожує і живить їх.

Кукурудзяне борошно можна також змішувати з іншими видами борошна (крім пшеничного, так як вона може заваритися в даний тісто на Ваших волоссі).

Плюс натурального шампуню в тому, що він є абсолютно нешкідливим для шкіри голови і волосся, на відміну від промислових шампунів, які містять у своєму складі ПАР-и, лаурилсульфат натрію і багато інші шкідливі добавки, які викликають серйозні захворювання.

Крім того, він чудово підходить для догляду за дитячими волоссям, так як у дітей часто буває алергія на магазинні шампуні.

З кукурудзи також готують масло, яке має регенеруючі і омолоджують властивостями, дозволяє шкірі довше залишатися здоровою і пружною.

При регулярному використанні кукурудзяної олії шкіра набуває здатність утримувати необхідну їй вологу і тому завжди залишається ніжною, як у немовляти.

Кукурудзяна олія підходить і для нігтів, що шаруються, повільно зростаючих нігтів.

Кулінарія.

Бурбон (віскі)Кукурудза є прекрасним продуктом для прихильників здорового способу життя.

З неї готують хліб, коржі і всім відомий попкорн.

Кукурудзяні пластівці часто йдуть на сніданок, а консервована кукурудза з жерстяних банок – в різні салати.

Кукурудзяний крохмаль застосовується при виробництві сиропу, оцту і бурбона (різновиди віскі).

Крім того, кукурудзяний крохмаль володіє і властивостями згущувача, тому його використовують при приготуванні желе.

Промисловість

З кукурудзяної олії готують дорогі фарби та замінники гуми, а також мило.

Білок, що міститься в качанах кукурудзи, часто використовують для створення волокна, по своїй структурі нагадує шерсть.

Що стосується кукурудзяного крохмалю, то його застосовують під час обробки тканини і шкіри, а також для поліпшення таких якостей папери, як міцність і гладкість.

Кукурудзяний крохмаль широко використовується при виробництві віскози, ліків і навіть деяких вибухових речовин.

З стебла кукурудзи роблять папір, майбутні будівельні і пакувальні матеріали, а також різні біо-склади для поліпшення якості грунту.

Цікавий факт! Для виробничих потреб використовується навіть качан кукурудзи. Речовина, яку одержують з кочережки, носить назву фурфураль. Дана сировина є одним з компонентів при виготовленні нейлону, різних видів пластмас.

Висновок
На закінчення варто сказати, що кукурудза підходить для:

Людей, яким важливо відчувати ситість довгий час.
Прихильників здорового та екологічного способу життя.
Людей, що займаються серйозною розумовою працею і фізичними навантаженнями.
Вагітних жінок.
Літніх людей.
Крім того, її можна використовувати як засіб для профілактики серцево-судинної системи, ШЛУНКОВО-кишкового тракту, поліпшення імунітету.

Зберігати кукурудзу слід при низьких температурах.